+389 2 3113 059

Странски Инвестиции: Митови и реалност

Странски Инвестиции: Митови и реалност

Целта на настанот е да ја промовира студијата „Вистинската цена на евтината работна сила“ од Бранимир Јовановиќ, но и да отвори дебата за некои од митовите околу странските инвестиции во Македонија. Студијата е поддржана од фондацијата „Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe“

Настанот ќе има два панела. На првиот ќе бидат дискутирани владините политики за привлекување и поддршка на странските инвестиции. Вториот ќе биде посветен на работните услови и работничките права во странските инвестиции во Македонија.

9.30 – 9.45: ОТВОРАЊЕ НА НАСТАНОТ
Катерина Колозова, Институт за општествени и хуманистички науки

9.45 – 11.00: ВЛАДИНИ ПОЛИТИКИ ЗА ПРИВЛЕKУВАЊЕ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ
(модериранo од Благица Петрески, Finance Think)

Говорници:
Александар Јанев, Балканска истражувачка репортерска мрежа
Бранимир Јовановиќ, Институт за општествени и хуманистички науки
Марјан Николов, Центар за економски анализи
Горан Мојаноски, Здружение на млади аналитичари и истражувачи

11.00 – 11.15: ПАУЗА И ИЗЈАВИ ЗА МЕДИУМИ

11.15 – 12.30: РАБОТНИ УСЛОВИ И РАБОТНИЧКИ ПРАВА ВО СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ
(модерирано од Aртан Садику, Институт за општествени и хуманистички науки)

Говорници:
Марија Џонс, Движење за социјална правда „Ленка“
Соња Стојадиновиќ, Левичарско движење „Солидарност“
Александар Колекески, Македонски центар за европско образование
Џабир Дерала, ЦИВИЛ
Бранимир Јовановиќ, Институт за општествени и хуманистички науки

12.30: ЗАКУСКА

Leave a Reply