+389 2 3113 059

Агон Хамза

Агон Хамза

Д-р Агон Хамза е визитинг доцент по политичка филозофија на постдипломските програми на Институтот. Тој е автор на Reading Marx (Polity, 2018; со Frank Ruda и Slavoj Žižek), Althusser and Pasolini: Philosophy, Marxism, and Film (Palgrave Macmillan, 2016), и From Myth to Symptom: The Case of Kosovo (Kolektivi Materializmi Dialektik, 2013; со Slavoj Žižek). ). Исто така, тој ги приредил и следниве дела Althusser and Theology: Religion, Politics and Philosophy (Brill, 2016) и Repeating Žižek (Duke University Press, 2015), а бил и со-уредник, заено со Frank Ruda, на Slavoj Žižek and Dialectical Materialism (Palgrave Macmillan, 2016). Тој е со-основач (со Frank Ruda) на меѓународниот философски журнал Crisis and Critique. Моментно работи на подготовката на две монографии: Reading Hegel (со Slavoj Žižek и Frank Ruda, под договор со Polity), и Slavoj Žižek and the Reconstruction of Marxism (под договор и најавен датум на излегување кај Palgrave Macmillan). Д-р Хамза е поранешен политички советник на Албин Курти, поранешен Премиер на Република Косово и лидер на политичката партија Vetëvendosje