+389 2 3113 059

Д-р Димитар Бечев

Д-р Димитар Бечев

Димитар Бечев е директор на Институтот за европска политика, тинк-тенк со седиште во Софија, Бугарија. Претходно бил стипендист истражувач на универзитетот Харвард, Универзитетот во Оксфорд и Лондонската школа за економија, и ја предводеше Софиската канцеларија на Европскиот совет за надворешни односи (ECFR). Д-р Бечев пишува за надворешните односи на ЕУ, политиката и модерната историја на Турција и Балканот и надворешната политика на Русија. Неговата книга Rival Power (Yale University Press, 2017) ја истражува улогата на Русија во Југоисточна Европа (Балканот, Грција, Кипар и Турција). Тој е редовен колумнист и автор на Al Jazeera, the American Interest, Politico, Foreign Policy, и OpenDemocracy. Има докторирано на Универзитетот во Оксфорд.

Д-р Бечев е исто така стипендист истражувач во Центарот за словенски, евроазиски и источноевропски студии на Универзитетот во Северна Каролина, каде што неговиот истражувачки проект ја испитува надворешната политика на хибридните режими, разгледувајки ги случаите на Русија и Турција. Го испитува влијанието на домашната политика и институции врз надворешните односи.