+389 2 3113 059

Ирис ван дер Туин

Ирис ван дер Туин

Ирис ван дер Туин е професорка по теорија на културно истражување на Катедрата за филозофија и религија на Универзитетот во Утрехт и директорка на Школата за либерални уметности. Ирис е заинтересирана за хуманистички науки што ги надминува „двете култури“ и достигнува над границите на академијата. Таа придонесува за новите и интердисциплинарни хуманистички науки и за Стипендијата за интердисциплинарно учење и подучување (Scholarship of Interdisciplinary Teaching and Learning). Ван дер Туин ја води истражувачката група Предмети во интердисциплинарното учење и настава (SILT), тема на истражувачката иницијатива „Пренос во движење“, што ја координира групата за специјални интереси АИ (вештачка интелигенција) во истражување на културата и уметноста: размислување и правење во алгоритамска состојба на фокусната област вештачка интелигенција насочена кон човекот. Со Нана Верхоеф, таа неодамна ја иницираше Академијата за креативни хуманистички науки: инфраструктура за соработка помеѓу академски научници и креативни професионалци, пост-академска настава и консултации за теории, методологии и педагогии за хуманистички науки.