+389 2 3113 059

Адам Ноучек

Адам Ноучек

Адам Ноцек е доцент на катедрата по Филозофија на технологијата и науката и технолошки студии на Факултетот за уметност, медиуми и инженерство на Државниот Универзитет во Аризона. Воедно, тој е основач на Центарот за филозофски технологии на истиот универзитет. Ноцек има многу публикации за филозофијата на медиумите и науката; спекулативна филозофија (особено Вајтхед); филозофија на дизајн, историја и пракса; и критички и спекулативни теории на компјутерски медиуми. Неодамна го објави Molecular Capture: The Animation of Biology (Minnesota, 2021), а воедно работи на неговата следна монографија Governmental Design: On Algorithmic Autonomy. Ночек е ко-уредник (со Tony Fry) на Design in Crisis: New Worlds, Philosophies and Practices, The Lure of Whitehead (заедно со Nicholas Gaskill), заедно со неколку други колекции и специјални теми, вклучувајќи го и специјалното издание на Angelaki: Journal of the Theoretical Humanities (со Cary Wolfe) со наслов „Ontogenesis Beyond Complexity”.Тој е визитинг-истражувач на Амстердамската школа за анализи на културата на Универзитетот во Амстердам, а претходно беше на професорска посета на Кралската холандска академија на науки и уметности.