+389 2 3113 059
enmk
Category

Еразмус чартер

Вести

Меморандум за соработка

Особено задоволство ни е да Ве известиме дека Институтот за општествени и хуманистички науки, Скопје и Пантеон универзитетот од Атина потпишаа меморандум за разбирање и соработка во повеќе области предвидена за наредните пет години. Линк до документот: Меморандум за соработка
Еразмус чартер

ЕРАЗМУС ЧАРТЕР ЗА ЕВРОПСКИ ВИСОКООБРАЗОВНИ ИНСТИТУЦИИ 2021-2027

Со задоволство ве информираме дека Институтот доби обновена награда на Европската Повелба за Високото образование за квалитет за периодот 2021-2027, и со тоа ја стави на мапата на извонредните европски високообразовни институции со вкупен резултат од 100.00 бодови (при праг од 76 бодови.) Наскоро, на нашиот сајт ќе го објавиме најновиот проглас за Еразмус+ политиките Read More
Еразмус чартер

ИНОВАЦИЈА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО: ИНТЕРСЕКЦИЈА НА НАУКИТЕ И ХУМАНИСТИКАТА

Во периодот 19-20 ноември 2020, Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје ја организираше онлајн конференцијата во рамките на проектот Еразмус КА2 „Иновација во Образованието: Интерсекција на природните и техничките со општествените и хуманистичките науки “. Целта на настанот е да го поттикне дијалогот за научните и социо-економски потенцијали на интердисциплинарното образование кое ги Read More
Еразмус чартер

INNOVATION IN EDUCATION: INTERSECTING SCIENCES AND HUMANITIES

Во периодот 18-22 септември 2019 се одржа Интензивната програма за учење- Летна Школа во рамки на проектот „Иновација во Образованието: Интерсекција на природните и техничките со општествените и хуманистичките науки “, поддржан од Еразмус+ програмата. Овој настан беше дел од стратешкото партнерство со Софискиот Универзитет (Бугарија) и Универзитетот Утрехт (Холандија), проект поддржан од Националната агенција Read More
Еразмус чартер

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ ИОХН-С, УОМ – СОЛУН И ЕКОНОМСКИ ИНСТИТУТ – УКИМ

Фото галерија од потпишувањето на Меморандумот за соработка меѓу Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје, Школата за економски и регионални студии од Универзитетот Македонија во Солун и Економскиот институт при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ – Скопје. По потпишувањето на документот, следуваше панел дискусија насловена „ Поттикнување на академската соработка на регионално ниво помеѓу Read More
Еразмус чартер

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

На наша огромна чест и задоволство објавуваме дека Програмите за постдипломски студии по родови студии и студии на култура при Институтот за општествени и хуманистички науки од Скопје (ИОХН-С) потпишаа Меморандум за разбирање со Институтот за културно истражување (ИКОН) на Универзитет во Утрехт. Со ова се воспостави основа за идна академска соработка, пред сѐ во Read More
Еразмус чартер

МЕЃУИНСТИТУЦИОНАЛЕН ДОГОВОР

Институтот за општествени и хуманистички науки од Скопје (ИОХН-С) со големо задоволство објавува дека потпишавме меѓуинституционален договор со Институтот за применети театарски студии на Универзитетот Justастус Либиг, Гисен во Германија во рамките на програмата Еразмус +. ИОХН-С ќе може да испраќа и прима студенти и предавачи до/од овие две институции. ИОХН-Скопје се стреми да привлече Read More
Еразмус чартер

МЕЃУИНСТИТУЦИОНАЛЕН ДОГОВОР

Институтот за општествени и хуманистички науки од Скопје (ИОХН-С) со големо задоволство објавува дека потпишавме меѓуинституционален договор со Одделот за родови студии на Централноевропскиот Универзитет во Будимпешта, Унгарија во рамките на програмата Еразмус +. ИОХН-Скопје се стреми да привлече талентирани студенти од други институции, а воедно и да им понуди можности за мобилност на сопствените Read More
Вести

ЕРАЗМУС чартер на Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје

ЕРАЗМУС чартер на Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES AND HUMANITIES, SKOPJE ERASMUS POLICY STATEMENT (updated version Spring 2016) The Institute of Social Sciences and Humanities from Skopje is committed to the long terms goals of the EU Modernisation and Internationalisation Agenda for Higher Education, and to the philosophy Read More