+389 2 3113 059
enmk
Category

Вести

Вести

Меморандум за соработка

Особено задоволство ни е да Ве известиме дека Институтот за општествени и хуманистички науки, Скопје и Пантеон универзитетот од Атина потпишаа меморандум за разбирање и соработка во повеќе области предвидена за наредните пет години. Линк до документот: Меморандум за соработка
Вести

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ЈАВНА ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД

На 18 февруари 2021 (четврток), со почеток во 12:30 часот, во Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје, ќе се одржи јавна одбрана на магистерски труд на кандидатката Билјана Жеревска, на тема: „Изборниот процес и етичкото однесување во Република Македонија“ Предизвиците за образованието во РСМ за време на КОВИД-19 пандемијата: премостување на дигиталениот јаз Read More
Вести

ИОХН, Скопје полноправен член на глобалниот Конзорциум на центри и институти од областа на хуманистичките науки

Задоволство ни е да ве известиме дека Институтот стана полноправна членка на глобалниот Конзорциум на центри и институти од областа на хуманистичките науки (со седиште во САД), а овде е базата на европските членки (меѓу кои и ИОХН-Скопје) https://tinyurl.com/y6ksv4sf
Вести

ЕРАЗМУС чартер за Европски високообразовни институции 2021-2027

Со задоволство ве информираме дека Институтот доби обновена награда на Европската Повелба за Високото образование за квалитет за периодот 2021-2027, и со тоа ја стави на мапата на извонредните европски високообразовни институции со вкупен резултат од 100.00 бодови (при праг од 76 бодови.) Наскоро, на нашиот сајт ќе го објавиме најновиот проглас за Еразмус+ политиките Read More
Вести

КОНКУРС ЗА УПИС НА СТУДЕНТИ (ТРЕТ УПИСЕН РОК)

Институтот за општествени и хуманистички науки-Скопје објавува КОНКУРС за академската 2020-2021 година за упис на студенти на магистерски студии од следниве области: -Студии на политиките (policy studies), едногодишни и двегодишни (1 слободно место) -Родови студии, едногодишни (3 слободни места) ТРЕТ УПИСЕН РОК (05 октомври 2020 – 25 октомври 2020) Услови на запишување: – за едногодишните Read More
Вести

КОНКУРС ЗА УПИС НА СТУДЕНТИ (Втор уписен рок)

Институтот за општествени и хуманистички науки-Скопје објавува КОНКУРС за академската 2020-2021 година за упис на студенти на магистерски студии од следниве области: -Студии на политиките (policy studies), едногодишни и двегодишни (3 слободни места) -Родови студии, едногодишни (5 слободни места) ВТОР УПИСЕН РОК (21 август 2020 – 30 септември 2020) Услови на запишување: – за едногодишните Read More
Вести

Конкурс за упис на студенти

Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје објавува КОНКУРС за академската 2020-2021 година за упис на студенти на магистерски студии од следниве области: -Студии на политиките (policy studies), едногодишни и двегодишни -Родови студии, едногодишни ПРВ УПИСЕН РОК (17 јуни 2020 – 31 јули 2020) Услови на запишување: – за едногодишните студии: 4 години додипломски Read More
Вести

ОДЛУКА за постапување поврзано со COVID19

11 мар. 2020, Скопје Согласно Известувањето за постапување поврзано со COVID19 упатено денес (11 март 2020 година) до високо-образовните установи и научни институти од страна на Министерството за образование и наука, Институтот за општествени и хуманистички науки е затворен за настава во наредните две недели. Професорите/научните соработници и советници што биле изложени на ризик (со Read More
Вести

Дебата „Што може да ги задржи младите во Гостивар?“

Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје со задоволство Ве поканува на организираната дебата на тема „Што може да ги спречи младите да го напуштаат Гостивар?“. Гостивар, како и многу други градови во државава се соочува со егзодус на млади, но и останати групи на граѓани. Една од причините за оваа дебата е токму Read More
Вести

Тони Јаник во ИОХН,Скопје

На наше големо задоволство го најавуваме првото јавно предавање за 2020 година во ИОХН,Скопје. Станува збор за предавањето на Тони Јаник со наслов „Фикции и иднини: откритие и изум“. Предавањето е концентрирано на темата на епистемологија на интегрирани објекти според Ан Франоаз Шмит и Франсоа Ларуел и генеративното знаење (светови, вештачка интелигенција). Предавањето ќе се Read More
1 2 3 18