+389 2 3113 059
Category

Публикации долг формат

Вести

Анализите на родовите прашања и начинот на прикажување и претставување на жените и на мажите во забавните програми на радиодифузерите 2022

ИОХН-Скопје во 2022/2023 работеше на проектот „Анализите на родовите прашања и начинот на прикажување и претставување на жените и на мажите во...
Read More
Публикации долг формат

Враќање на кредибилитетот на ЕУ и европскиот консензус во граѓанското општество во Северна Македонија

Ни претставува огромно задоволство да ви го претставиме најновото истражување на Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје со наслов „Враќање...
Read More
Публикации долг формат

Влијанието на демографските фактори врз учеството на граѓаните во јавниот живот и едукација на гласачите во Северна Македонија / Efektet demografike në angazhimin e qytetar në jetën publike dhe edukimin e votuesve në Maqedoninë e Veriut

Со задоволство Ви го претставуваме извештајот со наслов „Влијанието на демографските фактори врз учеството на граѓаните во јавниот живот и едукација на...
Read More
Вести

СТУДИЈА НА ЈАВНИ ПОЛИТИКИ: РЕЗИМЕ НА ТРОЈНА АНАЛИЗА „Македонско-бугарскиот спор како срж на слепата улица во проширувањето на ЕУ.“

Извршно резиме Ние тврдиме дека за да се заобиколи бескрајниот циклус на обиди за решавање на историски спорови, кои, како што научивме...
Read More
Публикации долг формат

Проценка на потреби за градење родово сензитивни политики за општествена, пост-Ковид резилиентност и закрепнување

Оваа сеопфатна студија е дел од проектот „Родова димензија на политики во фокус – јакнење на резилиентност во пост-ковид период“ што Институтот...
Read More
Публикации долг формат

Дигитализацијата како пат на вистинска администрација ориентирана кон граѓаните: Децентрализација на процесите како средства за забрзана и ефективна реформа

Институтот за општествени и хуманистички науки, Скопје ви ја претставува публикацијата „Дигитализацијата како пат на вистинска администрација ориентирана кон граѓаните: Децентрализација на...
Read More
Публикации долг формат

Модел за деполаризација – Политичкиот дијалог и граѓанското учество во надминување на општествената поларизација

Публикацијата „Модел за деполаризација – Политичкиот дијалог и граѓанското учество во надминување на општествената поларизација“ е дел од проектот „Општествена нормализација: Јакнење...
Read More
Uncategorized @mk

Поларизирачкиот дискурс и влијанието врз политичката и социјалната поларизација во македонското општество

Анализата „Поларизирачкиот дискурс и влијанието врз политичката и социјалната поларизација во македонското општество“ се однесува на јавниот дискурс со цел да се...
Read More